üvegbot

59. Minden anyagot megköt a zeolit?

A metilénkéket erősen megköti a zeolit, a metilvöröset gyengébben, így az lemosható róla.

Anyagok: zeolit (pl. macskaalomból), metilénkék 1%-os (m/v) vizes oldata, metilvörös 1%-os (m/v) vizes oldata, szűrőpapír, desztillált víz.

Eszközök:4 db 100 cm3-es főzőpohár, 2 db üvegbot, vegyszereskanál, 2 db tölcsér, szűrőállvány és szűrőkarika 2 tölcsér számára, 2 db cseppentő.

54. Miért használunk élesztőt a kelt tésztához?

Összehasonlítjuk az élesztővel és az élesztő nélkül készült tésztákat.

Anyagok: kristálycukor, búzaliszt, élesztő, víz.

Eszközök: 1000 cm3-es főzőpohár, 200 cm3-es főzőpohár, 2 db 100 cm3-es főzőpohár, üvegbot, hőmérő, gyúródeszka, kanál, vízforraló vagy Bunsen-égő, vasháromláb és kerámiabevonatos drótháló.

Csillogó sün

A szemünk előtt növekvő sün.

Anyagok: 5,6 g ón(II)-klorid, 16 cm3 koncentrált sósav, desztillált víz, cinkdarab.

Eszközök: cm3-es főzőpohár, Bunsen- vagy borszeszégő, vasháromláb, drótháló, cérna, üvegbot.

A kísérlet végrehajtása: Az ón(II)-kloridot szórjuk a főzőpohárba, öntsük hozzá a sósavat, forraljuk fel és kihűlés után desztillált vízzel öntsük fel 100 cm3-re. Egy cinkdarabkát erősítsünk cérnára, erősítsük az üvegbotra és lógassuk az ón(II)-klorid oldatába.