kerámiabevonatos drótháló

54. Miért használunk élesztőt a kelt tésztához?

Összehasonlítjuk az élesztővel és az élesztő nélkül készült tésztákat.

Anyagok: kristálycukor, búzaliszt, élesztő, víz.

Eszközök: 1000 cm3-es főzőpohár, 200 cm3-es főzőpohár, 2 db 100 cm3-es főzőpohár, üvegbot, hőmérő, gyúródeszka, kanál, vízforraló vagy Bunsen-égő, vasháromláb és kerámiabevonatos drótháló.

Csillogó sün

A szemünk előtt növekvő sün.

Anyagok: 5,6 g ón(II)-klorid, 16 cm3 koncentrált sósav, desztillált víz, cinkdarab.

Eszközök: cm3-es főzőpohár, Bunsen- vagy borszeszégő, vasháromláb, drótháló, cérna, üvegbot.

A kísérlet végrehajtása: Az ón(II)-kloridot szórjuk a főzőpohárba, öntsük hozzá a sósavat, forraljuk fel és kihűlés után desztillált vízzel öntsük fel 100 cm3-re. Egy cinkdarabkát erősítsünk cérnára, erősítsük az üvegbotra és lógassuk az ón(II)-klorid oldatába.

Növények savtartalmának vizsgálata

A kísérlet az élelmiszerek tulajdonságainak tanításánál alkalmazható.

Anyagok: hagymalé, sóskalé, 0,1 mol/dm3-es ezüst-nitrát-oldat, 2 mol/dm3-es ammóniaoldat, 2 mol/dm3-es sósav, híg (kb. 0,001mol/dm3-es) kálium-permanganát-oldat, telített meszes víz.

Eszközök: 2 db 100 cm3-es főzőpohár, 3 db kémcső, Bunsen-égő, kémcsőállvány, vasháromláb, agyagos drótháló, 5 db cseppentő, kémcsőfogó.